Magyar
* LEGÚJABB *
Eggyüttmûködés
Cikkek és vélemények
Müvészi akadémia
Ház az gyermekfaluban
 
Politikai környezet
 
 
 


Die Akademie der Künste Berlin
- A Berlini művészeti akadémia
                                                                                              (igazgató: Dr. Werner Grünzweig)


Az akadémia feladata a művészet támogatása és a Német szövetségi országok számára való tanácsadása a művészi ügyekben. Az aka-démia egy közberendezés, iratai, aktái a nép számára bármikor megtekinthetők.

A zeneakadémia archivumai, amelyekért Dr. Werner Grünzweig a felelős, főként a 20. század zenéje iratait tartalmazzák. Legnagyobb része az akadémia tagjai vagy mesteri növendékei műveiből áll, vagy azoknak a Berlini zenei életi környezetéből. Nagyon fontos szerepet játszik ebben Arnold Schönberg és Franz Schreker zeneszerzési tanosztálya, és a Németországból emigrációra kényszerülő zeneszerzők anyaga is. Az archivum legfontosabb része kottaanyag-autográfiákból (végérvényes kivitelezések, de munkaváltozatok is), levelezésekből és hangfel-vételekből áll, melyeknek eredeteit (Schellack-lemezek, LP-lemezek és hangszallagok) csupán már digitálisan is archiváljuk. 

Publikációink mellett az „Offenes Archiv“ c. rendezvény keretében fordulunk a nyilvánossághoz. Ilyenkor gyakran szoktunk bemutatni új szerzeményeket az érdeklődő közönség és a sajtó számára.

Így található archivunkban Fricsay zenei örökségének egy nagy része, pl. kotta-kézírásai, töb-bek között a vonósnégyeséből, előadási anyag, vagy levelezések a következő nagy személy-ségekkel: Boleslaw Barlog, Jörg Demus, Gottfried von Einem, Dietrich Fischer-Dieskau, Karl Ama-deus Hartmann, Hans Heinsheimer, Hans Werner Henze, Egon Hilbert, Yehudi Menuhin, Bernhard Paumgartner, Egon Seefehlner, Gustav Rudolf Sellner, Ernst von Siemens és Hans Swarowsky; ezen kívül szerződési vagy életrajzi anyagok, agyagok az ő diákkorából, programfüzetek, kriti-kák, plakátok, fényképek, hangfelvételek és filmek, vezénylőpálcák.

web dobay